La pau dels tirans

En un sopar d’amics, A. R. em va dir que hi ha persones que, després de beure alcohol, esdevenen més simpàtiques, mentre que d’altres tornen agressives. En moltes de revetles de poble he pogut observar alguns individus que, havent-se desinhibit amb begudes alcohòliques, cerquen brega. Evidentment, crec que l’actitud més responsable davant d’aquesta gent és ignorar-la i no fer-li cas.

El meu padrí em va contar que, durant el servei militar a Madrid, en el començament de la Dictadura, va anar a veure un partit de futbol. La impressió de veure tanta de gent escridassant els futbolistes i l’àrbitre des de darrere de tanques metàl·liques, com si els espectadors fossin animals salvatges, li va desagradar tant que pus mai més va tornar a un camp de futbol. Record això mentre camín per fora vila i pens en la idea de pau, encara que sigui temporal, que em sobrevé a estones mirant parets seques coronades d’aritja o sentint la tebior del sol. Epictet creia que la tranquil·litat (l’ataràxia) es pot assolir, també, a través del viatge interior a partir d’una sèrie de premisses clares.

Mentre sent amenaces i veig agressions durant aqueixes setmanes, pens en les paraules de Joan Mascaró a la BBC en un programa sobre meditació transcendental amb The Beatles:

No caldria primer que nosaltres milloréssim. Considerem el problema de la guerra. Tots volem la pau, excepte els idiotes o els dolents. Però no podem treballar per la pau de debò, si no tenim la pau en nosaltres mateixos.” (minut 32)

Pens en les amenaces dels polítics i en la gent violenta que es passeja de nit per les revetles. Em sembla que tenen sobretot un problema personal (no és només manca d’empatia): no estan en pau amb ells mateixos… I si hi estan, estan en “la pau” dels tirans.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Citacions, extractes i referències, Dietari, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s