La filosofia com a formació

Molts de pics, pel Port d’Alcúdia, quan vaig o vénc de la feina amb cotxe, em trob amb pilots de ciclistes vells abillats amb roba cenyida i no em queda més remei que circular darrere els vellards amb «cullotes», seguint el seu ritme morós i autosatisfet, ple de ziga-zagues inesperades. És recomanable, en moments com aqueix, d’agafar-se la situació amb filosofia.

D’aqueix tipus de filosofia parla Pierre Hadot en el llibre d’entrevistes La filosofía como forma de vida. Hadot distingeix entre discurs filosòfic (basat en un sistema teòric que té l’objectiu d’informar) i la filosofia com a manera de viure, la finalitat de la qual és orientar la nostra acció. El filòsof francès creu que és més important aqueixa segona opció perquè procura canviar la disposició de l’individu i ens prepara davant les dificultats. Segons Hadot, part de la filosofia antiga es basava en determinades pràctiques formatives que ell anomena «exercicis espirituals» i exposa diversos exemples, des de Plató («filosofar és exercitar-se a morir), als estoics o als epicuris (que practicaven l’examen de consciència, la meditació i la limitació dels desigs). Així doncs, el filòsof no és qui parla, sinó qui actua.

Pierre Hadot per definir «vida filosòfica» fa referència a una reflexió de Porfiri sobre Plotí: «s’esforçava a estar present per a ell mateix i per a la resta». Ara torn a pensar en els ciclistes… i la seva presència.

Ara bé, hom també pot recórrer a experiències filosòfiques menys transcendentals com les que proposa Roger-Pol Droit en el llibre 101 experiencias de filosofia cotidiana i, per exemple, caminar a les fosques, pelar una poma amb imaginació, manifestar-se tot sol o … orinar i beure alhora per establir una continuïtat curiosa entre allò que ens entra per la boca i ens surt més avall.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Dietari, extractes i referències. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s