—On haig d’anar ara, traïdor? —On vulguis imbècil

Qui més qui manco s’ha topat en la seva vida – és segur – amb individus roïns que només pensen d’aprofitar-se dels altres a través de l’engany, la falsedat i la mentida. A més, tenen l’estranya facultat de l’anàlisi freda de la situació. No creuen en l’honor o la moral ni tampoc els incomoda la infàmia; en aquest fet rau el seu poder, perquè poden triar qualsevol pla o programar una estratègia fora dels límits de la moral. En el camp de la política, des d’El príncep de Maquiavel fins a l’actualitat, hom té proves a bastament de com l’ètica o la moral – per alguns polítics – és simplement una excusa teòrica per poder practicar, hipòcritament, el saqueig o la vanaglòria (hom sospita que la vanitat mou més que l’orgull).

Joseph Fouché, probablement, és un exemple magnífic d’oportunista (molt més intel·ligent que els polítics defenestrats avui en dia). Stefan Zweig – el famós escriptor austríac – en va fer un retrat molt versemblant en el llibre Fouché. Retrat d’un home polític. En un moment de turbulències i canvis polítics a França (final del XVIII, principi del XIX) es va mantenir sempre al govern com a girondí, jacobí, en el Directori, el Consulat, l’Imperi i el Regne. Fouché, l’home del primer manifest comunista (Instruction de Lyon) serà el segon ciutadà més ric de França; l’home ateu que es va casar per l’església; l’home republicà nomenat ministre per Lluís XVIII, tot i ser «l’assassí del seu germà», Lluís XVI; Fouché, també cap de la policia secreta.

“Els governs, els sistemes, les opinions i els homes canvien, tot cau i desapareix en aquest vertiginós remolí de les acaballes de segle, només una persona roman sempre al mateix lloc, fent totes les funcions i servint a totes les idees: Joseph Fouché.” *

En la biografia susdita, Zweig va fer una anàlisi minuciosa de la seva mentalitat, de la qual ens podem fer una idea a partir d’aquests fragments.

“Fouché no dubta gaire estona. No coneix sinó un partit, al qual ha estat i serà fidel fins a la mort: el més fort, el de la majoria. […] L’exfísic calcula primer el paral·lelogram de les forces, observa i dubta abans de prendre posició, perquè veu que la balança continua oscil·lant. Prudent, reserva el seu vot decisiu fins al moment en què comença a decantar-se definitivament cap a un costat o l’altre.”

“Una revolució, ho sap molt bé, no pertany als capdavanters, al primer que la comença, sinó sempre al darrer, que l’acaba i se n’apodera com un botí.”

“Ve’t aquí el secret últim del poder de Joseph Fouché: que, tot i voler sempre el poder, fins i tot el màxim de poder, en té prou, al contrari de la majoria, de saber que el té; no li calen els signes externs ni les vestidures.”

“Durant deu anys d’escola conventual Joseph Fouché aprèn moltes coses, aprèn allò que serà d’una utilitat enorme al futur diplomàtic, sobretot la tècnica de saber callar, l’art magistral de l’autoocultació, la mestria de l’observació de l’ànima i la psicologia.” 

“Aquest estar a l’aguait en la foscor serà la postura de Joseph Fouché al llarg de la seva vida: no ser mai qui ostenta el poder i, tanmateix, tenir-lo plenament; moure tots els fils i, tanmateix, no passar mai per responsable de res.”Joseph_Fouché

“Allò que els excompanys de partit creguin i diguin d’ell, allò que la gent i l’opinió pública en pensi, el deixa completament fred. Una sola cosa és important per a ell: estar sempre amb el vencedor, mai amb els vençuts.”

Paraules de Fouché: “Si s’atorga indulgència a un individu, se l’atorga a tots els de la seva mena i així es fa inoperant l’efecte de la vostra justícia.”

“Segons com bufa el vent, pot treure’s de la butxaca dreta una prova de crueltat i de l’esquerra, una d’humanitat.”

“Sap que només hi ha una manera de salvar el cap: que primer caigui a la cistella el cap de l’altre, el de Robespierre.”

“Sols l’infortuni dóna profunditat i amplitud a la mirada per copsar la realitat del món.”

“Mai no revela els secrets en el moment que els arriba a saber, sinó només quan li sembla que el fet de revelar-los li és beneficiós.”

“¿No és millor arrencar les conviccions a la gent amb diners o afalacs que no pas apuntar-la amb canons? ¿No n’hi ha prou de cridar els caps exaltats al gabinet secret i ensenyar-los la sentència de mort ja redactada en un calaix en comptes d’executar-los realment?”

“La sinceritat brilla per la seva absència.”

“Ell en té prou de tenir coneixement de les coses, influència sobre les persones, de dirigir realment els qui en aparença dirigeixen el món i, sense fer-hi intervenir la seva persona, jugar al joc més emocionant de tots, el formidable joc de la política. Mentre que els altres es lliguen a les seves conviccions, a les seves paraules i als seus gestos públics, ell, que tem la llum i se n’amaga, resisteix lliure interiorment i es converteix així en el pal que aguanta ferm enmig dels esdeveniments fugissers.”

“Sempre ha estat partidari de la clemència, sobretot envers enemics que potser podia necessitar.”

“L’únic plaer de la seva vida és enganyar tothom, deixar tothom amb la incertesa i atreure tothom, jugar amb i contra totes les parts a la vegada.”

Què cal fer, així doncs, quan es topam amb un fouché? Simplement, no deixar-nos enganyar i avaluar-ne la seva actitud des d’un punt de vista ètic. Si no, simplement restarem com a badocs, estaquirots, quan ens enganyin, com Carnot, excompany de Fouché en un directori de cinc homes després de la caiguda de Napoleó :

«On haig d’anar ara, traïdor?», increpa amb menyspreu al nou ministre de Policia del rei. Però Fouché li respon amb el mateix menyspreu: «On vulguis imbècil». 

*Els texts són extrets de la traducció de Joan Fontcuberta per a Quaderns Crema.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s