Gola o estat de donutència

<<Les ànimes dels condemnats pel pecat de gola es rebolquen eternament, com els porcs, en una barreja de fang, calamarsa i pluja eterna, sofrint els lladrucs insuportables del ca Cerber (que ací no fa de gos de guarda de les portes infernals, sinó del tercer cercle), monstre de tres goles i ventre inflat que és ell mateix un emblema repulsiu del pecat que ajuda a castigar.>> Introducció al cant VI de la Divina Comèdia de Joan Francesc Mira.

No fa deu minuts que he arribat de comprar de Ca sa Marianda – nom antic de la botiga d’aquí devora. Em sent trist i feble perquè no m’he pogut reprimir. Tot ha començat quan m’he despert súbitament de la sesta, fa devers mitja hora, amb la remor del vent i el renou de la gotellada dispersa. Al cap d’un poc, la idea de dolç s’ha apoderat del meu pensament: un raig i roll d’imatges suculentes s’han succeït fins que he visualitzat – a partir de les limitacions del meu rebost – unes postres plausibles. M’he aixecat tot d’una amb una fixació precisa: menjar-me una magdalena amb confitura de taronja. La combinació ha estat bona i digerida ràpidament. Aquells dos mossos, però, no m’han assaciat i he seguit evocant de manera incontrolada altres dolços.

Dònuts: quan de temps fa que no en menj! Llavors m’he imaginat a mi mateix, assegut al sofà, amb la televisió en marxa i la calentor de la taula camilla, i amb els ulls clucs mossegant la textura suau d’un dònut. De la mateixa manera que les imatges eròtiques i pornogràfiques em produeixen un cert efecte, aquesta imatge tan plaent m’ha fet agafar la senalleta, l’abric i la cartera i m’ha menat directament a Ca sa Marianda. De totes maneres per no semblar un beneit concupiscent, abans de partir, m’he autojustificat tot recordant que havia de comprar formatge, vi i llet.

He girat el cantó pensant que tal volta encara no haurien obert, però els vidres transparents i nets de l’establiment m’han impulsat com una ràfega de vent a entrar. Dissimuladament, he voltat pels passadissos i he examinat els prestatges amb cura sense trobar els dònuts. Tot superant l’empegueïment, li he demanat a la madona si en tenia. Ella m’ha oferit l’alternativa d’uns bunyolets de xocolata, mentre m’explicava detingudament les desavinences amb el repartidor de Panrico i la qualitat d’unes postres congelades d’una altra marca que són força semblants als dònuts – i, fins i tot, més bones. Llàstima que no n’hi quedassin.

Finalment, me n’he duit el paquet dels bunyolets de xocolata i, només arribar, me n’he empassolat dos. Tot i que no m’han omplit el gavatx, han estat bons – òbviament no tant com els dònuts imaginaris – i m’han fet espassar la dèria donutera. No obstant això, probablement, la gola tornarà amb la mateixa força tard o d’hora. Per ara, només he trobat un consol momentani arran d’una consulta desesperada i esbiaixada a l’Ètica de Spinoza. Després de la definició de la gola i altres “desitjos immoderats” al capítol <<De l’origen i la naturalesa dels afectes>>, he trobat les primeres passes requerides per salvar la meva ànima pecadora i torturada per la cultura cristiana:

<<Res, doncs, no pot oposar-se a aquests afectes a part de la generositat i el coratge sobre els quals tractaré en la continuació.>> Traducció Josep Olesti. Marbot clàssics.

Generositat i coratge. Avui vespre em tocarà llegir la quarta part (<<De la servitud humana, o sia, de les forces dels afectes>>), si vull trobar la solució definitiva al meu maldecap i prescindir d’aquest atacs famolencs.

Dònuts buenitos

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Citacions, extractes i referències, Dietari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s