Donar vida (alguns fragments inconnexos)

<<El Totpoderós com un lector que entén, jutja o s’emociona, que aprova una acció o en dissenteix, però que no és capaç d’alterar el curs de les vides. Així com déu ens inspirà el seu alè, supòs que quan agafam un llibre de poesia, teatre, assaig, etc., nosaltres també som capaços de donar vida.>>

<<La meva facècia d’avui és que la literatura (o la paraula) creà un déu que ens donà consciència i, llavors, nosaltres, religiosament, li donàrem vida.>>

<<La diferència entre un llibre d’història i una recreació literària d’un moment històric es basa, per mi, en l’aportació d’emocions i experiències vitals que conté la literatura. Cal parlar de novel·les històriques o totes les novel·les són històriques perquè estan situades en un moment determinat?>>

Hi ha moltes definicions de literatura. També hi ha hagut qualque moment en què m’he dedicat a col·lecionar-ne, fins que al final s’han convertit en una enumeració de característiques sense concretar un sentit total.

Definicions de literatura:

  1. Hi ha l’art de llegir i l’art d’escriure (Joan Mascaró). El paper del lector: <<Siguin quines siguin les vostres conviccions, sou més que una ideologia, i Shakespeare us diu alguna cosa en la mesura del que vosaltres li podeu aportar.>> (Harold Bloom)
  2. Coneixement de tot el que ha estat escrit.
  3. Segons Jakopson, la funció estètica o poètica del llenguatge és la dominant en el missatge literari. Aquesta funció es basa en una selecció i combinació de procediments que transformen el sentit denotatiu o neutre de la paraula en un sentit connotatiu o poètic.
  4. Texts que inclouen un saber fixat i transmès per escrit.
  5. Es limita a obres de ficció. Segons kant, la literatura és una lectura desinteressada, la que és llegida només per plaer.
  6. Frontalització: atreure l’atenció sobre el mateix enunciat.
  7. Literatura apareix quan a una persona li agrada sentir repassar, ja sense cap novetat. El grau suprem apareix quan, encara que ho recordi de memòria o, fins i tot, literalment, desitja tornar-lo a sentir sencer en el seu orde. (José M. Valverde)
  8. L’art de parlar bé amb una ficció versemblant. (Jaume Medina)
  9. <<La literatura és pot definir com una art bella que dóna les regles per a la deguda i bella confecció de l’obra literària, és una art retòrica.>>
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Citacions, extractes i referències, Sobre literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s