Un indret dolç i tranquil en un jardí

A L’art de la paraula, Jaume Medina escriu que la bellesa és la perfecció mateixa de les coses en la mesura que delecta l’esperit de qui la contempla. A mi, m’ha semblat una definició molt interessant, però incompleta perquè només parla de contemplació, és a dir, d’un sol sentit, la vista. Què passaria, així doncs, amb la música o amb la poesia oral? Al diccionari de l’enciclopèdia, en canvi, en fan una definició que abasta tots els sentits: Conjunt de gràcies o de qualitats que, manifestades sensiblement, desperten un delit espiritual, un sentiment d’admiració. De totes maneres, tampoc no crec que, per exemple, el tacte, l’olor o el gust tenguin tanta incidència en la percepció artística com la vista i l’oïda: això explicaria que Medina se centràs sobretot en la facultat visual.

Ara bé, també potser que molta de gent pensi que l’art va més enllà del plaer sensual o la delectació. També em semblaria plausible pensar en la bellesa com una revelació a través dels sentits, com una descoberta imprevista que genera no tant una delectació, sinó un estat (emocional o de saviesa?). Ara mateix, però, no sabria qualificar aquest “estat” amb un adjectiu o paraula. Per això, recorreré als primers versos d’un poema de Keats:

A thing of beauty is a joy for ever:
Its loveliness increases; it will never
Pass into nothingness; but still will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.
 
Lo bello es una dicha para siempre:
su hermosura va en aumento
y nunca se abolirá en la inanidad,
mas aún nos dará un dulce cobijo
y un reposo lleno de dulces sueños,
bienestar y un suave aliento.        Traducció de Pedro Ugalde
 

Entesa així, la bellesa seria com una glorieta dolça i tranquil·la en un jardí (a bower quiet for us). Així també entenc la poesia, com un indret, un espai, permanent on arrecerar-me.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Citacions, extractes i referències, Sobre literatura i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s