La contemplació de la flor segons Joan Mascaró i Josep Pla

<<Una flor pot ser un objecte de comerç: una cosa que es compra i es ven amb diners. Aquest és el seu valor més baix. També pot ser un objecte d’interès intel·lectual, però llavors es transforma en abstracció i des d’un punt de vista merament intel·lectual a vegades pot ser més interessant una ortiga que una flor. Però per a l’ànima la flor és un objecte de joia, i per al poeta pot significar bellesa i veritat…>>

<<Totes les coses de la terra, des d’una flor a un ésser humà, poden ser un objecte d’amor o contemplació, un objecte d’interès intel·lectual, i un objecte de possessió>>.

Joan Mascaró, Els Upanishads. Editorial Moll

D’aquests tres possibles enfocaments, el primer – per Mascaró – és el que correspon a la poesia. Segons la meva experiència, llegir un poema requereix d’una predisposició adequada, és una exposició al fet literari sense frissança ni inquietuds: no és una lectura informativa ni cal cercar-hi cap profit personal. Tal volta el plaer estètic sigui un simple estat d’evasió tranquil·la i agradable sense contraindicacions.

Ara bé, probablement, com que els éssers humans no som eteris o fets d’una sola peça, no podem excloure la puixança d’algun dels altres punts de vista (el possessiu o el de l’anàlisi) durant la contemplació d’algun paisatge, quadre, flor o fruita. Tot i que Joan Mascaró pensi que <<el gran art mai no inspira suggestions voluptuoses>>, no estic segur que Josep Pla fos de la mateixa opinió:

<<La bellesa perfecta, en aquest estadi de la vida, és la que conté, al costat d’elements de gratuïtat i de caprici, la meravellosa llum que prové de la seva utilitat concreta. Les roses són belles. Són bellíssimes. Però quina llàstima que no siguin comestibles! Si fossin comestibles serien més bones que les patates primerenques, els dolços pèsols tendres, les faves, les petites escarxofes de color amable i agraït>>.

Josep Pla, Les hores. Edicions Destino

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Citacions, extractes i referències, Sobre literatura i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s