Les meves raons s’hauran imposat

Des de fa un parell d’anys, trob feina àrdua escoltar debats o llegir articles d’opinió i no creure que qualsevol tesi és un engany. El meu escepticisme és basa en el fet que la veritat és sovint complexa i s’aprèn lentament fruit de l’anàlisi, l’experiència, l’aïllament d’algunes emocions i, també, gràcies als diferents punts de vista. Dissortadament, en aquests diàlegs preval molt més la versemblança i la vanitat d’atènyer una victòria insubstancial que no la humilitat, la recerca de la veritat o el dubte, si és el cas.

Tot i això, de vegades, llegir diàlegs com el següent entre sofistes pot resultar entretengut:

<<Després d’haver dedicat Còrax un bon nombre d’hores a formar Tísies en l’ús de la paraula pública, Tisies va decidir no pagar-li el preu acordat per les seves lliçons. Còrax, contrariat, va presentar un plet contra Tísies. En el tribunal, Tísies va obrir el foc: “Què vas prometre ensenyar-me, Còrax?”. I el mestre va respondre: “L’art de persuadir qui vulguis”. Tísies, que havia aprofitat bé cada paraula que el seu mestre li havia ensenyat, va proposar un dilema: “Doncs bé: o m’has ensenyat bé aquest art i llavors et persuadiré que no has de cobrar els teus honoraris, o, si no et convenço, voldrà dir que no me l’has enseyat i llavors res no et dec”. I Còrax va respondre: “Si aconsegueixes convèncer-me que no cobri, has de pagar-me, ja que hauré acomplert la meva promesa. Mentre si, al contrari, no ho aconsegueixes, m’hauràs de pagar amb major motiu encara ja que les meves raons s’hauran imposat”.

La retòrica antiga, Lluís Pastor.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Citacions, extractes i referències, Sobre literatura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s